De weg naar geluk door mindfulness

Auteur Chantal van Egmond

jan 18, 2023

Mindfulness is voor veel van ons een vaag begrip en dat begrijp ik ook heel goed. In dit artikel leg ik je graag uit wat mindfulness is en hoe het mij geholpen heeft gelukkiger te worden.Wat is mindfulness

De definitie van mindfulness is: volledige bewustzijn van een huidige ervaring. In plaats van mindfulness kun je ook ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’ gebruiken. Het staat dus eigenlijk voor bewustwording van een situatie en gevoelens die daar bij komen kijken. Mindfulness heeft vooral te maken met je psychologische gezondheid.

 

Mindfulness ontwikkelen

Jezelf bewust te laten zijn van het huidige moment kun je jezelf voor aanleren door meditaties en ander oefeningen. Door te mediteren breng je je aandacht naar jezelf. Laat ik dan direct één ding duidelijk maken: Mediteren is niet alleen stil zitten in kleermakerszit met je ogen gesloten, je handen open en je gedachten uit. Mediteren kan ook zijn, een boek lezen, in bad gaan, de natuur in, of zelfs schoonmaken kan een meditatieve werking hebben. De kunst van mindfulness is hier dus ook jezelf toestemming geven iets te doen wat je gelukkig maakt, zonder jezelf schuldig te voelen.

Tip: Wil je jezelf ontwikkelen op het gebied van mindfulness? Kies dan om te beginnen een activiteit waar je van nature plezier aan beleefd. Leg jezelf vooral geen verplichtingen op die niet bij jouw persoonlijkheid passen.

 

Mijn weg naar geluk door mindfulness

Een mindful leven was voor mij echt niet van zelfsprekend. Vanuit mijn opvoeding is perfectionisme er met de paplepel in gegoten en ook heb ik lang met een gevoel van onvrede geleefd. Ik ervaarde veel stress dat leidde tot een burn-out. Kortom, ik had veel niet helpende gedachten, maar ik wilde wel gelukkiger worden. Dus besloot ik een gelukkiger leven te gaan lijden, maar wel op mijn voorwaarden. Zo heb ik veel tijd, energie en ook geld gestopt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Nog steeds vind ik het fijn om mezelf te blijven ontwikkelen, dus volg ik nog steeds coachingtrajecten, cursussen en opleidingen, lees ik nog veel (zelfhulp)boeken en luister ik graag naar podcasts die mijn brein voeden met positiviteit. Ik vind het al mijn investering dubbel en dwars waard!

Nu leef ik een leven met veel minder stress. Als ik nog stress ervaar, heb ik geleerd hier goed mee om te gaan.


Wil je dat ook leren? Dat kan met deze online training.

 

Wetenschappelijk bewezen een effectieve behandeling

Dankzij honderden onderzoeken is sinds 2008 wetenschappelijk bewezen dat de effectiviteit en werking van mindfulness een positieve uitwerking heeft op de hogere kwaliteit van ons welzijn. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met onder andere stress, slapeloosheid, piekeren, depressie, burn-out en pijn. Mindfulness stimuleert ook de creativiteit en verbetert de communicatie.

Wil je meer weten over mijn persoonlijke reis naar geluk en hoe ik mindfulness toe pas in mijn leven? Volg me dan vooral op mijn socialmediakanalen, zoals Instagram en TikTok. 

Reacties

Voeg een opmerking toe

beschermd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren